Εβδομάδα καταστροφής σκληρών και όχι μόνο δίσκων.

Η περασμένη εβδομάδα έκλεισε σχεδόν καταστροφικά για αρκετούς γνωστούς μας αλλά και για εμάς προσωπικά.

Λάβαμε αναφορές για περίεργα φαινόμενα εξαφάνισης partitions από δίσκους SSD, HDD ακόμα και από Usb Sticks.

Το φαινόμενο μπορεί να είναι τυχαίο μέχρι στιγμής αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό. Όλα τα δεδομένα σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις χάθηκαν με “μαγικό” τρόπο ακόμα και μετά από μια απλή επανεκκίνηση του συστήματος χωρίς να είναι εύκολη η ανάκτηση τους.

Σκοπός του άρθρου δεν είναι να τρομοκρατήσει κανέναν, αλλά να αφυπνίσει τους χρήστες που επιθυμούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο σε τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι λοιπόν παρακάτω θα σας αναλύσουμε με εύκολο και κατανοητό τρόπο πως μπορείτε να διαφυλάξετε τα δεδομένα σας με διάφορους τρόπους.

Τα δεδομένα (data) μας δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι είναι δεδομένα εάν δεν έχουμε φροντίσει να τα αντιγράψουμε και κάπου αλλού.

Τα δεδομένα μας μπορούμε να τα έχουμε είτε τοπικά σε κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο εάν είμαστε απλοί χρήστες ή σε ολοκληρωμένα συστήματα δημιουργίας τοπικών αντιγράφων ασφαλείας είτε στο νέφος (Cloud).

Και οι δύο λύσεις έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους.

Backup σε Εξωτερικό Τοπικό Μέσο Αποθήκευσης.

Θετικά

 • Ασφάλεια

Με το τοπικό αντίγραφο ασφαλείας το οποίο συνήθως έχει την μορφή εξωτερικών σκληρών δίσκων, τα δεδομένα σας προστατεύονται εξίσου όπως το τοπικό μας δίκτυο. Επιπλέον εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί και οι μονάδες αποσυνδεθούν είναι ασφαλείς από οποιεσδήποτε κακόβουλες επιθέσεις που επηρεάζουν την υποδομή σας.

 • Ταχύτητα

Με το τοπικό αντίγραφο ασφαλείας η ταχύτητα δεν περιορίζεται στην συνδεσιμότητα ή την ταχύτητα του διαδικτύου. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας όλων των δεδομένων σας σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο, διαρκεί συνήθως πολύ λιγότερο σε σχέση με τον χρόνο που θα έπαιρνε για το νέφος (cloud). Μετά από το αρχικό αντίγραφο ασφαλείας, η καθημερινή ενημέρωση του γίνεται σε λίγα λεπτά.

 • Έλεγχος

Με το τοπικό αντίγραφο ασφαλείας γνωρίζετε ακριβώς που βρίσκονται τα δεδομένα σας και διατηρείτε τον έλεγχο του ποιος μπορεί και δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία σας. Η διατήρηση του εκτός σύνδεσης είναι ένας καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι οι πληροφορίες σας δεν πέφτουν σε λάθος χέρια.

Αρνητικά

 • Κόστος

Η επένδυση για ένα σύστημα που θα κρατάει τοπικά αντίγραφα ασφαλείας είναι συνήθως ακριβή λύση. Επιπλέον ο κάτοχος του συστήματος αυτού θα είναι υπεύθυνος για όλες τις εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης και κατανάλωσης ενέργειας για αυτά τα συστήματα που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα τοπικά αντίγραφα ασφαλείας να είναι απαγορευτικά δαπανηρά.

 • Προσαρμοστικότητα – Ευελιξία

Με το τοπικό σύστημα αντιγράφων ασφαλείας ο αρχικός αποθηκευτικός χώρος που έχετε στην διάθεση σας είναι το μόνο που έχετε. Εάν πρέπει να αυξήσετε την χωρητικότητα αποθήκευσης θα πρέπει να επενδύσετε σε περισσότερο υλικό.

 • Προσβασιμότητα και αποκατάσταση καταστροφής

Τα τοπικά αντίγραφα ασφαλείας είναι προσβάσιμα μόνο από τη φυσική συσκευή αποθήκευσης. Επιπλέον, εάν μια καταστροφή επηρεάζει το σπίτι ή την επιχείρησή σας, τα αντίγραφα ασφαλείας στο χώρο σας θα μπορούσαν να καταστραφούν επίσης.

Backup στο νέφος (Cloud)

Θετικά

 • Χαμηλό σχετικά κόστος

Αυτό είναι και το μεγάλο προτέρημα της συγκεκριμένης λύσης. Όταν χρησιμοποιούμε έναν πάροχο υπηρεσιών cloud storage (αποθήκευσης στο νέφος) δεν χρειάζεται να διαθέτουμε ή να διατηρούμε οποιοδήποτε υλικό ή λογισμικό που σχετίζεται με την αποθήκευση των αντιγράφων ασφαλείας. Πληρώνετε απλώς ένα μηνιαίο τέλος (χωρίς καμία επένδυση εκ των προτέρων) για την αποθήκευση των δεδομένων σας. Η εξοικονόμηση είναι σημαντική καθώς δεν χρησιμοποιείτε εξοπλισμό αποθήκευσης τοπικά.

 • Προσβασιμότητα

Οι πλατφόρμες Cloud Storage λειτουργούν στο Διαδίκτυο. Όταν χρησιμοποιείτε αποθήκευση στο νέφος, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας από οποιαδήποτε συνδεδεμένη συσκευή, όπως τον επιτραπέζιο υπολογιστή σας, φορητό υπολογιστή, smartphone ή tablet. Απλώς συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο νέφος και όλα τα αποθηκευμένα σας δεδομένα είναι εκεί.

 • Ευελιξία

Τα συστήματα αποθήκευσης Cloud είναι εξαιρετικά επεκτάσιμα. Μπορείτε να έχετε από όσο μικρό χώρο επιθυμείτε και με μια απλή ηλεκτρονική αίτηση στον πάροχο σας, ο χώρος αυτός μειώνεται ή αυξάνεται αυτόματα.

 • Αποκατάσταση καταστροφής

Επειδή η αποθήκευση στο νέφος είναι μια λύση απομακρυσμένης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, τα δεδομένα σας είναι ασφαλή σε περίπτωση καταστροφής στο χώρο σας. Η αποκατάσταση μετά από καταστροφές είναι επίσης μια πολύ ταχύτερη διαδικασία, καθώς δεν υπάρχει φυσικός εξοπλισμός για την αποκατάσταση των αρχείων.

Αρνητικά

 • Ταχύτητα

Ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων που έχετε, η δημιουργία πλήρους αντιγράφου ασφαλείας σε μια πλατφόρμα αποθήκευσης cloud μπορεί να διαρκέσει πολύ, επειδή η μεταφορά περιορίζεται κυρίως από την ταχύτητα σύνδεσης σας με το διαδίκτυο. Οι περισσότερες τοπικές λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι πολύ πιο γρήγορες.

 • Ασφάλεια

Ενώ αυτή έχει γίνει λιγότερο πρόβλημα, καθώς οι πάροχοι υπηρεσιών νέφους έχουν κάνει τη μετάβαση από την ολοκαίνουργια τεχνολογία σε μια καθιερωμένη και ανταγωνιστική βιομηχανία, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια που σχετίζονται με λύσεις απομακρυσμένης αποθήκευσης. Τα δεδομένα που διασχίζουν το Διαδίκτυο δεν είναι 100% ασφαλή από τους χάκερ και το κακόβουλο λογισμικό.

 • Έλεγχος

Για ιδιώτες ή επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ευαίσθητα δεδομένα, η αδυναμία να διατηρήσετε τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας αποθήκευσης μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα με τις πλατφόρμες cloud.

Τι να επιλέξω λοιπόν;

Η απόφαση σχετικά με το εάν θα χρησιμοποιηθεί η αποθήκευση σε cloud ή η τοπική αποθήκευση εξαρτάται από τις ανάγκες για αντίγραφα ασφαλείας. Για τους περισσότερους χρήστες, η αποθήκευση σε cloud είναι μια ιδανική λύση: Είναι φθηνή, εύκολη στη ρύθμιση και δεν απαιτεί μεγάλη προσοχή όταν το σύστημα είναι στη θέση του και όπως πρέπει. Επιπλέον, οι περισσότερες πλατφόρμες cloud μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας αυτόματα σε συγκεκριμένες ώρες. Οι μικρές επιχειρήσεις που στερούνται τους πόρους για περίτεχνα συστήματα υλικού βρίσκουν επίσης αποτελεσματικές λύσεις στο cloud.

Εάν θέλετε βοήθεια να επιλέξετε την λύση που σας ταιριάζει, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας για δωρεάν καταγραφή των αναγκών σας ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Content is protected !!